menu
Over ons - MAAKgemeenschap De Hoop

Over ons

expand_more

De Organisatie

De voormalige kartonfabriek op Het Barndegat wordt op dit moment door een groep enthousiastelingen van de Crealisatie Coöperatie (CC) klaargestoomd tot een uniek modulair atelierdorp ‘De Hoop’.

De CC is een overkoepelende organisatie die op verschillende locaties in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam plekken bouwt en ontwikkelt waar mensen samen kunnen wonen en werken. Wij verbinden creatieven met bedrijven en initiatieven in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en maken nieuwe stappen in de ontwikkeling van de creatieve rafelrand industrie.

Wij geloven niet in hiërarchische beslis-structuren en beheren op basis van een platte kennis-delende organisatie structuur: met sturing vanuit het behoeftes van onze huurders. De CC beheert en verhuurt studio- en atelierruimtes en faciliteert gezamenlijke voorzieningen als werkplaatsen, een materialen winkel en vervoersmiddelen ter ondersteuning van projecten. Hiermee stimuleert de CC ontwerptalent, kunstenaarschap en collectiviteit.

Visie

De CC richt zich op het ontwikkelen van een MAAKgemeenschap en plek in en voor de creatieve rafelrand industry.

De CC richt zich naast beheer en verhuur op vijf belangrijke speerpunten:

  • Educatie: Ontwikkelen van een kennis-delend platform ‘Rafelrand Academie’
  • Programmering: Podium voor debat, kunst en cultuur
  • Wonen: Realiseren van woon en werkruimte
  • Duurzaamheid: De Hoop gaat off-the-grid
  • Sociaal ondernemen: Creëren van maatschappelijke waarden

In de woorden van mede-initiatiefnemer Sjoerd Ruarus:

“De hoop is een Kweekvijver voor jong en oud. Voor mensen die nog niet genoeg geld hebben om een zelfstandige ruimte te huren of om grote investering te kunnen doen voor werktuigen die ze nodig hebben. Ik hoop dat de hoop een schakel in het proces kan zijn om een mooie carrière op te bouwen. Een gezellige, dynamische plek die als kweekvijver kan dienen voor mensen met talent die zich hier kunnen ontplooien.

Ik zie het als een groep mensen die het ontzettend leuk vinden om samen te werken, als een groep vrienden die hebben besloten om samen iets tofs te bouwen. Het gevoel van een gemeenschap.”