menu
De Hoopening - MAAKgemeenschap De Hoop

De Hoopening

Maakgemeenschap De Hoop opent haar deuren

expand_more

Feestelijke opening De Hoop

Maakgemeenschap De Hoop streek 5 jaar geleden neer in een oude kartonfabriek op industrieterrein de Achtersluispolder, midden in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam. In de open loods van 10.000 m2 bouwden we onder de vleugels van de Crealisatie Coöperatie in anderhalf jaar tijd zo’n 170 ateliers, studio's en werkplaatsen die gebruikt worden door ruim 200 kunstenaars en creatievelingen.

Inmiddels is De Hoop een levendig atelierdorp maar een openingsfeest liet nog even op zich wachten… tot nu!

Op 7 oktober 2023 gooien we de deuren open en laten de kunstenaars en makers van De Hoop zien wat ze allemaal in hun mars hebben. Het thema dat centraal staat op deze dag is vooral de gezamenlijke viering van het makerschap en het belang van de creatieve rafelrand in de moderne stedelijke samenleving.

De lassers, hackers, meubelontwerpers, architecten, schimmelaars, muzikanten, weddingplanners, lasercutters, decorontwerpers, fashion designers, beeldend kunstenaars, snoep fabrikanten, street artists, graphic designers, hoarders en verzamelaars heten je welkom een kijkje te nemen in hun atelier.

En naast de open ateliers is er nog veel meer te beleven: kom overdag genieten van workshops, talks en tours of koop je suf aan kakelverse kunst direct van de fabrikanten. In de avonduren gaan de voetjes van de vloer met bandjes en DJ's op verschillende plekken door de loods heen. Er zijn lekkere hapjes en drankjes, goede sfeer en oneindig veel hoekjes om in te verdwalen!

Programma:

  • Officiële opening wethouders A’dam en Z’dam 14:00 uur
  • Inhoudelijk debat 14:30 - 16:00 uur
  • Open ateliers, makersmarkt & workshops: 13:00 - 18:00 uur
  • Live muziek, performances en DJ’s: vanaf 17:00 uur

Volg deze website de komende weken voor meer updates!

Partners:

  • Crealisatie Coöperatie
  • Gemeente Amsterdam
  • Gemeente Zaanstad
  • Triodos Bank

Meer over De Hoop

MAAKgemeenschap De Hoop streek 5 jaar geleden neer in een oude kartonfabriek op industrieterrein Achtersluispolder aan de zuidoostkant van Zaanstad. In de oude open loods van 10.000 m2 bouwden we onder de vleugels van onze Stichting Crealisatie in anderhalf jaar tijd zo’n 170 creatieve ateliers die gebruikt worden ruim 220 kunstenaars, creatieven en ambachtslieden.

De stichting heeft als doel het scheppen van de randvoorwaarden voor het stimuleren, ontplooien en ontwikkelen van kunstenaarschap. Dit doet de stichting onder andere door het realiseren en onderhouden van een kunstzinnige broedplaatsen met gedeelde voorzieningen, faciliteiten, netwerk en initiatieven. MAAKgemeenschap De Hoop is het meest recente en grootste project dat wij hebben gerealiseerd. 

De transformatie van open loods naar atelierdorp was een flink bouwproject dat wij in fases hebben gerealiseerd. Steeds zijn er nieuwe gebruikers bijgekomen terwijl de volgende series ateliers nog gebouwd moest worden. Toen we 3 jaar geleden eenmaal de laatste ateliers hadden opgeleverd en verhuurd, wilden we de focus van onze activiteiten verschuiven van het bouwen van ateliers naar het bouwen van een gemeenschap. 

We hadden flinke ambities voor een openbaar programma, waarbij we een wisselwerking beoogden tussen publiek van buiten en de makers binnen onze gemeenschap. Net toen we hier onze aandacht op wilden richten, begon de corona crisis, met alle gevolgen en restricties op bijeenkomsten en de culturele sector van dien.

Ook is De Hoopening de uitgelezen kans om eens te komen proeven of De Hoop een plek is om je te vestigen en je makerschap verder te ontwikkelen! Mocht je op voorhand al interesse hebben neem dan contact op met verhuur@crealisatiecooperatie.org.